Blog

Eerste vs. tweede zwangerschap

Ik dacht altijd dat zwanger zijn zwanger zijn is en dat een tweede zwangerschap gewoon een trip down memory lane is. Qua zwangerschapskwaaltjes verschilt mijn tweede zwangerschap niet heel veel met mijn eerste, maar toch is het totaal anders. En wel hierom.

Je komt in een babyzaak (waar je overigens niet heel vaak meer komt bij een tweede zwangerschap) en weet daadwerkelijk wat al die baby attributen kunnen en doen.
Vlak nadat we erachter kwamen dat ik zwanger was van Jessa, zijn we al naar Babypark geweest. Waarna we binnen 10 minuten weer buiten stonden. De 100.000 verschillende kinderwagens, dikke buiken in verschillende maten, papa’s en mama’s to be die samen met medewerksters in zwarte rokjes een hele uitzetlijst afwerkten, rekken vol autostoelen en heel veel artikelen meer waarvan ik geen idee had wat het was imponeerden me. Nu zijn we eigenlijk amper nog in babyzaken geweest. En toen we afgelopen weekend toch een keer naar Babypark gingen, liepen we er heel ‘cool’ rond. Als pro’s eigenlijk. Kinderwagen? Hebben we al. Toch geinig om even de meest lelijke te pakken en daarmee een rondje over de testbaan te lopen (zo’n testbaan; slim, maar het is eigenlijk ook best fout). Flessenwarmer? Pff. Heb je niet nodig. We pakken wel een pan en warmen de afgekolfde melk au-bain-marie op.
Eerste vs. tweede zwangerschap

Over babyshoppen gesproken. Wat shop je eigenlijk voor een tweede? Waar je bij je eerste 9 maanden lang een soort hamster bent en flink aan het verzamelen bent, dacht ik nu; sja, wat heb ik eigenlijk nodig. Haast niks. Babykamer… Hebben we al. Badje? Ook. Kinderwagen? Check. Maxi-cosi? Staat gereed. Zeker nu we nog een meisje krijgen kunnen ook de girly dingen blijven. Niet dat we een roze kinderwagen hadden hoor, dat is echt niet mijn ding, maar wel bijvoorbeeld oudroze gordijnen in de babykamer en een klamboe met een bloemetje. Kleertjes van Jessa heb ik niet echt bewaard, behalve de dingen die nog vrijwel nieuw waren of waar ik emotionele waarde aan hechtte. Het enige dat ik voor baby no. 2 dus nodig heb zijn kleren en nieuw textiel als hydrofielen en bedlakentjes enzo. Toch knap dat ik het alsnog gepresteerd heb om al best veel andere dingen te shoppen voor de baby. Iets met ken je talent.

Je bent minder spastisch. Ik heb nog geen enkele keer het noodnummer van de verloskundige gebeld. Bij Jessa kon ik van de kleinste pijntjes al onzeker worden. Zo hebben we een keer bij wat bloedverlies de verloskundige gebeld, die op dat moment net samen met haar man de vuurkorf in de tuin had aangestoken. Om ons gerust te stellen kwam ze toch meteen bij ons thuis langs om naar de baby te luisteren, maar alles was goed. Bloedverlies heb ik nu niet gehad, maar wel meerdere keren vervelende steken. Nu relateerde ik dat aan het groeien van mijn baarmoeder in plaats van het mogelijk afstoten van de baby. Bij mijn vorige zwangerschap leefde ik ook echt van de ene verloskundige afspraak naar de volgende. Nu keek ik afgelopen week in mijn agenda en kwam ik tot de conclusie dat de volgende afspraak alweer komende week gepland staat. Naar mijn idee ben ik er niet zo heel lang geleden nog geweest…

Je kent de signalen van je lichaam beter. Bij Jessa werkte ik onder hoge werkdruk. Mijn lichaam gaf met veel harde buiken aan dat het te veel was, maar ik had het niet door. Toevallig had ik na een drukke dag controle bij de verloskundige. Zwaar gestrest kwam ik daar aan. De verloskundige voelde mijn keiharde buik, controleerde mijn baarmoedermond waarvan ze dacht dat die verstreken was (later bleek dat mijn baarmoeder gekanteld ligt waardoor mijn baarmoedermond niet goed te voelen is) en ik werd meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ik uren aan de CTG moest blijven liggen. De CTG liet een constante reeks van pieken zien en pas nadat ik meerdere keren gecontroleerd was en mijn buik rustiger werd mocht ik weer naar huis. De volgende dag ging het toch weer minder en heb ik opnieuw even in het ziekenhuis gelegen. Gevolg was dat ik met 32 weken niet meer mocht werken. En aangezien fulltime thuis zitten niets voor mij is, was dat best pittig.
De angst dat je baby door eigen toedoen veel te vroeg wordt geboren, dat wil ik nu absoluut niet nog een keer. De harde buiken herken ik nu uit duizenden en zodra ik ze te vaak voel gaan alle alarmbellen af. Jammer voor de rest van de wereld, maar ik neem geen risico’s meer. Rustiger aan doen it is (ook al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan).
Eerste vs. tweede zwangerschap

Ik ben moe, moeier, moeist. Bij Jessa was de vermoeidheid na een week of 15 wel over. Nu is het wel minder geworden, maar een tweede zwangerschap is toch wel wat vermoeiender dan een eerste merk ik. Zo heb ik vorige week na een bezoek aan Babypark 1,5 uur geslapen. Nu is zo’n bezoek ook best wel heftig, maargoed 1,5 uur slapen overdag is toch ook wel een beetje grandmastyle. Eerlijk is eerlijk.

Je wordt al vrij snel HUGE. En dan bedoel ik dus echt HUGE. Alhoewel dat waarschijnlijk meer voor je eigen gevoel is, maar dat terzijde. Bij Jessa kwam ik met 20 weken pas in de ‘is het een vetrol, of is het een babybuik?’ fase. Hierdoor kon ik rond 22 weken nog illegaal mee met een whale watching tour en vliegen in een open helicopter in Amerika. Dat is nu wel anders. Met 14 weken had ik al een buikje en voor mijn gevoel zie ik er nu met 25 weken uit als een walvis. Maarja. Het is voor een goed doel.

Het is een fast forward zwangerschap. Bij Jessa had ik nog net geen afstreepkalender. Ik telde de weken echt af; ik was zo benieuwd hoe het zou zijn om mama te zijn en hoe het zou zijn om een baby te hebben. Nu ben ik ook heel benieuwd naar de baby in kwestie en hoe Jessa het zal vinden om grote zus te zijn, maar ik vraag me wel serieus af hoe het kan dat de afgelopen 25 weken zo snel voorbij zijn gegaan. Het is als knipperen met je ogen.

Geniet ik minder van deze zwangerschap? Nee, dat niet. Ik heb ook niet het gevoel dat ik minder bewust bezig ben met deze zwangerschap. Maar anders dan de eerste keer, dat is het zeker.

Eerste vs. tweede zwangerschap

 

 

Nieuwe producten

 

Gerelateerde blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twinkle twinkle stars over ons

Welkom bij twinkletwinklestars!

In 2015 werd ons leven serieus; we bleken in verwachting van ons eerste kind. Tijdens zo’n periode gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Namelijk die van shoppen voor – in eerste instantie – je babyuitzet.

In 2016 was het dan eindelijk zover en werd ons tweede kind geboren; onze eigen website! Omdat Diana naast shoppen houdt van schrijven, werd het een webshop én een blog.

In onze blogs geven wij je daarnaast een kijkje in ons leven als jonge ouders. Je leest onder andere over onze ervaringen en onze struggles met het ouderschap.

Veel shop- en leesplezier!

Liefs, Diana & Mirko

En natuurlijk onze eigen mini ambassadrices Jessa & Vienna

Gerelateerde blogs

Laten we voorop stellen dat je de komst van kinderen niet kunt plannen. Soms komen ze spontaan, soms niet of laten ze op zich wachten. Dat hebben wij zelf ook ervaren. Leeftijdsverschil van kinderen heeft voor en nadelen. In deze blog lees je ze!
mamablog

Het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen

Laten we voorop stellen dat je de komst van kinderen niet kunt plannen. Soms komen ze spontaan, soms niet of laten ze op zich wachten. Dat hebben wij zelf ook ervaren. Leeftijdsverschil van kinderen heeft voor en nadelen. In deze blog lees je ze!

Lees verder »
Kinderverjaardag vieren tijdens Corona hoe doe je dat nou? Een blokjesverjaardag of visiteroulette, dat mag dus niet meer. De visite kan niet naar ons toe komen, maar wij wel naar hun. De driveby verjaardag! Hier lees je hoe wij tijdens Corona een kinderverjaardag hebben gevierd.
mamablog

Kinderverjaardag vieren tijdens Corona

Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!

Lees verder »
Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!
mamablog

Veilig fietsen met kinderen

Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!

Lees verder »