Blog

 

Bevallings outfitHet geboorteplan: men noemt het één grote mythe. Want als je iets niet kunt plannen is het een bevalling. Mijn bevalling verliep inderdaad niet zoals ik het van tevoren had bedacht. Ik wilde thuis bevallen, en dat was me ook bijna gelukt. Helaas lag Eigenwijsje met haar gezichtje naar boven waardoor ik haar zonder hulp niet door het geboortekanaal kreeg. En dus vertrok ik in mijn konijntjespyjamabroek, roze fluffy sokken (zie foto) in mijn zwarte instappers met wijd openstaande baarmoedermond richting ziekenhuis. Stond niet in mijn geboorteplan..

Ook wilde ik zo min mogelijk mensen om me heen. Na mijn entree in de verloskamer stonden er binnen no time 7 vrouwen om me heen. Niet echt de serene rust die ik me had voorgesteld. In tegenstelling, het was zo hectisch en chaotisch dat ik het waarschijnlijk niet eens had gemerkt als koningin Maxima zich onder de aanwezigen had bevonden. Nee, in die zin was mijn geboorteplan een flop. Maar toch vond ik het wel goed om over bepaalde zaken na te denken. Zaken waar je dankzij het geboorteplan wel over na gaat denken. En dan heb ik het niet over dingen als ‘waar wil ik bevallen’, want natuurlijk denk je daarover na. Nee, ik heb het over de zaken waar je anders waarschijnlijk niet aan zou denken. Ik noem er een paar voor je op:

  1. Wat doe je met de navelstreng? Na de geboorte van je kind functioneert de navelstreng nog en voert deze onder andere bloed en stamcellen naar je kindje. Heel belangrijk dus, je kunt dan ook in je geboorteplan opnemen dat je deze uit wilt laten kloppen totdat al het bloed en de stamcellen zijn terug gevoerd naar je kindje. Ook is het een optie om de stamcellen te laten opslaan voor als je kindje ze later nodig heeft, of om ze te doneren. In dat geval wordt de navelstreng eerder doorgeknipt. Je denkt dat die navelstreng gewoon even wordt doorgeknipt, er een foto van het moment suprême wordt gemaakt en klaar, maar ook op dit gebied zijn er dus verschillende mogelijkheden. Sommigen kiezen er zelfs voor om de navelstreng helemaal niet door te knippen en te wachten totdat deze er zelf vanaf valt. In dat geval ligt er dus een placenta naast je kindje te pronken.

  2. De verwachtingen ten opzichte van je partner. Mijn vriend heeft er een handje van om ‘ gaat het?’ te roepen als het dus overduidelijk NIET gaat. Heel empathisch en meelevend enzo, maar als je een meloen door een opening van 10 centimeter probeert te krijgen heb je dus echt niet de behoefte om uit te leggen dat dat niet echt een plezant gevoel is. En dus sprak ik expliciet uit dat ik geen ‘gaat het?’ wilde horen tijdens de bevalling. Je kan maar beter van tevoren weten hoe je de bevallende vrouw woest maakt, toch? 😉
    Daarnaast vond ik het ook prettig om te bespreken wie er na de geboorte bijvoorbeeld direct gebeld zou worden. Kleine dingen, maar persoonlijk vond ik het prettig dat ik na de bevalling kon bijkomen van de ingrijpende gebeurtenissen en niet allemaal beslissingen hoefde te nemen en vragen naar mijn hoofd kreeg geslingerd.

  3. Wie bij de bevalling mag zijn. Ik had in mijn geboorteplan opgenomen dat ik niet meer mensen bij de bevalling wilde dan nodig, dus geen stagiaires bijvoorbeeld. Toen ik tijdens het laatste deel van mijn bevalling nog thuis was waren mijn vriend, verloskundige en de kraamverzorgster erbij. Dat vond ik meer dan genoeg.

  4. Pijnstilling. Je kunt van tevoren niet inschatten of je pijnstilling wilt of niet, maar het is wel handig als je weet wat de mogelijkheden zijn. En je bovenal te realiseren dat als je thuis wilt bevallen, er geen zware pijnstilling mogelijk is.

  5. De placenta. Sommigen hebben wilde plannen met de placenta, je kunt er namelijk van alles mee. Een boom op planten, invriezen voor later gebruik, etcetera… Denk erover na en maak het kenbaar, voordat je ondersteboven in de vuilnisbak hangt om de moederkoek op te duiken.

Ik vond het dus absoluut goed om van tevoren over de geboorte en de periode vlak na de geboorte na te denken. Mijn verloskundige wist ook heel goed wat ik in mijn geboorteplan had gezet en voerde de dingen waar ze wel invloed op had dan ook uit. Wat vinden jullie van het geboorteplan?

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twinkle twinkle stars over ons

Welkom bij twinkletwinklestars!

In 2015 werd ons leven serieus; we bleken in verwachting van ons eerste kind. Tijdens zo’n periode gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Namelijk die van shoppen voor – in eerste instantie – je babyuitzet.

In 2016 was het dan eindelijk zover en werd ons tweede kind geboren; onze eigen website! Omdat Diana naast shoppen houdt van schrijven, werd het een webshop én een blog.

In onze blogs geven wij je daarnaast een kijkje in ons leven als jonge ouders. Je leest onder andere over onze ervaringen en onze struggles met het ouderschap.

Veel shop- en leesplezier!

Liefs, Diana & Mirko

En natuurlijk onze eigen mini ambassadrices Jessa & Vienna

Gerelateerde blogs

Laten we voorop stellen dat je de komst van kinderen niet kunt plannen. Soms komen ze spontaan, soms niet of laten ze op zich wachten. Dat hebben wij zelf ook ervaren. Leeftijdsverschil van kinderen heeft voor en nadelen. In deze blog lees je ze!
mamablog

Het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen

Laten we voorop stellen dat je de komst van kinderen niet kunt plannen. Soms komen ze spontaan, soms niet of laten ze op zich wachten. Dat hebben wij zelf ook ervaren. Leeftijdsverschil van kinderen heeft voor en nadelen. In deze blog lees je ze!

Lees verder »
Kinderverjaardag vieren tijdens Corona hoe doe je dat nou? Een blokjesverjaardag of visiteroulette, dat mag dus niet meer. De visite kan niet naar ons toe komen, maar wij wel naar hun. De driveby verjaardag! Hier lees je hoe wij tijdens Corona een kinderverjaardag hebben gevierd.
mamablog

Kinderverjaardag vieren tijdens Corona

Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!

Lees verder »
Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!
mamablog

Veilig fietsen met kinderen

Mamablog Veilig fietsen met kinderen. Voorkomen dat ik val met de fiets kan ik niet, voorkomen dat mijn dochters er ernstige blijvende schade aan overhouden wel. Lees hier mijn overwegingen!

Lees verder »