Blog

Your grandparents were called to war,
you’re being called to sit on a couch.
You can do this!

Corona Lockdown Ouderschaps tips! Het wordt best pittig je kinderen 3 weken thuis. Wij hebben wat tips voor jou om je kinderen met leerzame en maatschappelijk verantwoorde activiteiten bezig te houden.

Toch wordt het wel pittig tijdens deze corona lockdown, 3 weken met kinderen thuis op de bank. Je wereld is ineens een flink stuk kleiner en jij, ja jíj, bent ineens verantwoordelijk voor het entertainment én de ontwikkelingen van je kind. No pressure verder hoor.
Het is natuurlijk heel makkelijk om een abonnement op Disney+ af te sluiten (jup, reeds gedaan) en de tv aan te zetten en over 3 weken weer uit te doen. Maar als ouder zijnde vind ik het wel belangrijk dat Jessa ook de komende periode dingen leert. Ze zit nog maar in groep 1, maar toch merk ik sinds ze naar school gaat dat ze zoveel leert.Haar ontwikkeling gaat als een malle. Toch zonde als die ontwikkelingen nu grotendeels stil komen te liggen vind ik. Daarom heb ik me verdiept in activiteiten waar ze iets van opsteekt. Dan heb ik voor mezelf tenminste ook het gevoel dat ik een doel heb de komende periode en niet kleurplaat nummer 882 over 3 weken in de papierbak deponeer 😉

De komende 3 weken deel ik een aantal van deze activiteiten met jullie. Elke week 7 nieuwe tips! Hier volgen de tips voor week 1.

Tip 1. Maak van deze situatie een leerzame situatie

Ik heb Jessa in Jip en Janneke taal uitgelegd wat er nu wereldwijd aan de hand is. Uitleg over bacteriën en waarom persoonlijke hygiëne zo belangrijk is staan in mijn Jip en Janneke verhalen centraal. Maar hoe leuk is het om hier een scheikundelesje van te maken en te laten zien waar goede persoonlijke hygiëne voor zorgt?
Hoe doen we dat dan? Simpel. Men neme een bakje met water en doet daar wat (zwarte) peper bij. De peper stelt de bacteriën voor. Laat het kind zijn of haar vinger in het water steken. Dit is wat er gebeurd als de handen niet goed (zonder zeep) gewassen worden: bacteriën blijven erop zitten. Het virus kan zich nog steeds verspreiden.
Zet ook een bakje met water en zeep neer en laat vervolgens het kind eerst zijn of haar vinger in het bakje met zeep steken en vervolgens in het bakje met peper. Wat je vervolgens ziet is dat de peper uitwijkt. De handen zijn bacterievrij! Een mooie manier om te laten zien waarom het zo belangrijk is om je handen met zeep te wassen (zeker nu!).

Tip 2. Maak en stuur een kaart

Velen van ons ouders zien de komende 3 weken waarschijnlijk met samengeknepen billen tegemoet. Hoe gaan we die 3 weken doorkomen…  Maar hoe moet dat zijn voor ouderen, die zich normaal gesproken al regelmatig eenzaam voelen? Wellicht komt er komende periode (haast) niemand op bezoek, want hoest of nies je dan is een bezoek aan deze kwetsbare groep niet meer verstandig. Uitjes worden ook een stuk lastiger. Steek ze een hart onder de riem, knutsel met je kind een paar kaarten en stuur deze naar een lokaal verzorgingstehuis. Je kind met een doel aan het werk, en gegarandeerd een lach op het gezicht van de ontvanger. Een sociaal verantwoorde bezigheid!

Tip 3. Buurt clean up

Oké, deze zal je misschien een beetje gek vinden. Maar ik weet zeker dat ik Jessa een plezier doe met deze activiteit. En de minister heeft gesproken: we mogen nog steeds naar buiten, de straat op. Dat is dus goed nieuws! Dus, ga de straat op (neem wel de maatregelen gesteld door de overheid in acht) en ga speuren naar zwerfafval. Je hebt speciaal voor kinderen grijpers om het afval mee op te pakken. Neem een afvalzak mee en gooi alles erin. Heb je meerdere kinderen, dan kan je er ook nog een wedstrijdje van maken. Wie het meeste afval kan verzamelen wint!

2 voorbeelden van zwerfvuil grijpers:
Hier kan je ze vinden in België.
Hier kan je ze vinden in Nederland.

Soms kan je ze ook (kosteloos) van de gemeente krijgen of lenen via supporter voor schoon.

Tip 4. Maak je eigen haaraccessoire!

Lekker creatief bezig zijn is altijd een goed idee! Deze activiteit is niet per se gender neutraal. Maar je zoon kan natuurlijk ook een haarspeldje maken voor zijn lieve zus, buurmeisje of zijn crush! Omdat wij veel dingen zelf maken, hebben wij veel materiaal liggen. Van een aantal restmaterialen heb ik DIY pakketjes gemaakt waarmee kinderen hun eigen haarspeldje kunnen maken. Misschien knutselen ze een haarspeldje waarmee je ze zo de kermis op kunt sturen, maar hé de komende weken zitten ze toch voornamelijk thuis dus wat maakt het uit dat ze er als kerstboom bij lopen 😉. En ze zullen gegarandeerd trots zijn op hun prachtige creaties! De pakketjes staan voor een symbolisch bedragje in de webshop.

Tip 5. Stuur een bloemetje

Ik vond dat onze Koning het onlangs heel mooi zei: zorgpersoneel, en dan met name personeel in de ziekenhuizen, staan aan de front linie van deze crisis. Vanuit de grond van mijn hart ben ik ze intens dankbaar voor wat zij voor ons doen. Voor ons voelt het misschien alsof we een stukje vrijheid op moeten geven, maar wat geven zij allemaal wel niet op? Zonder hen komen we deze crisis niet te boven. We hebben hen nu meer dan ooit nodig. Maar tegelijkertijd zijn dit ook gewoon mensen zoals jij en ik; mensen met een gezin, met naasten die om hen geven en bang zijn voor hun gezondheid. Hoe klein is daarom de moeite om een bloemetje voor ze te knutselen en ze daarmee een hart onder de riem te steken in deze moeilijke periode! Maak bijvoorbeeld van papier een mooie bloem, of maak van strijkkralen een bloem en plak deze op een zelfgemaakte kaart. Strijkkralen zijn ook nog eens goed voor de fijne motoriek. Met deze activiteit kan je gerust een dagdeel vullen, mits de spanningsbogen van onze mini’s dat toelaten natuurlijk.

Tip 6. Samen koken

Misschien doe je dit al wel (eens), maar als ik voor mezelf spreek kan ik wel zeggen dat er normaal in ons drukke bestaan weinig tijd is om rustig samen te koken. Goed nieuws! Nu heb je daar zeeën van tijd voor. En je kunt echt je moment pakken, want er is zat tijd om uitleg te geven over de verschillende ingrediënten. Waar komt bijvoorbeeld een tomaat vandaan? Leuk én leerzaam om dat samen op te zoeken. En wellicht kan je over een maand, als alles hopelijk weer open gaat, in navolging op deze activiteit eens een lokale pluktuin bezoeken. Again: leuk én leerzaam!

Tip 7. Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Corona Lockdown Ouderschaps tips! Het wordt best pittig je kinderen 3 weken thuis. Wij hebben wat tips voor jou om je kinderen met leerzame en maatschappelijk verantwoorde activiteiten bezig te houden.

Het schijnt mooi lenteweer te worden de komende dagen. Dat is mooi, want wat extra vitamine D kan voor onze weerstand zeker geen kwaad. Deze activiteit vereist weinig voorbereiding en weinig moeite. Men neme namelijk een lekker zacht kleed, knalt deze neer in de (achter)tuin en gaat daar samen met kindlief op liggen. Kijk naar boven en spot de wolken. Laat je creativiteit los en zoek vormen in de wolken. Deze activiteit is heel ontspannen en lekker in de buitenlucht. Je kunt hier best wel even zoet mee zijn!

Met deze activiteiten vliegt de week vast voorbij 😉
Volgende week weer 7 nieuwe tips! Heb je nog een leuke tip die je graag wilt delen? Mail ons dan op info@twinkletwinklestars.nl en natuurlijk mag je altijd via onze social media je ideeën laten weten.

Nieuwe producten

Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog Categorieën

twinkle twinkle stars over ons

Welkom bij twinkletwinklestars!

In 2015 werd ons leven serieus; we bleken in verwachting van ons eerste kind. Tijdens zo’n periode gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Namelijk die van shoppen voor – in eerste instantie – je babyuitzet.

In 2016 was het dan eindelijk zover en werd ons tweede kind geboren; onze eigen website! Omdat Diana naast shoppen houdt van schrijven, werd het een webshop én een blog.

In onze blogs geven wij je daarnaast een kijkje in ons leven als jonge ouders. Je leest onder andere over onze ervaringen en onze struggles met het ouderschap.

Veel shop- en leesplezier!

Liefs, Diana & Mirko

En natuurlijk onze eigen mini ambassadrices Jessa & Vienna

Gerelateerde blogs

Blog overgang 1 naar 2 kinderen 2. Ik heb het me heel vaak afgevraagd: hoe ga ik de overgang van 1 naar 2 kinderen ervaren? En nu weet ik het. Het antwoord deel ik met jullie.
mamablog

De overgang van 1 naar 2 kinderen

Blog overgang 1 naar 2 kinderen. Ik heb het me heel vaak afgevraagd: hoe ga ik de overgang van 1 naar 2 kinderen ervaren? En nu weet ik het. Het antwoord deel ik met jullie.

Lees verder »
tips voor goede voedingsbhs
mamablog

tips voor goede voedingsbh’s

Maak maar alvast wat ruimte in je ondergoedlade vrij, want bij het geven van borstvoeding is er niets zo belangrijk als een paar comfortabele en praktische nieuwe boezemvrienden. De voedingsbh heb ik het dan over. En ja, comfortabele én mooie voedingsbh’s: ze bestaan. In deze blog deel ik graag mijn tips bij de aanschaf van goede voedingsbh’s.

Lees verder »